Med Maglev-teknologi i 431 km/t i Shanghai!

Jeg skal ikke stikke under en stol at jeg var litt ekstra spent da jeg tok Shanghais t-bane linje 2 ut til Longyang Road-stasjon for å skulle kjøre med verdens første kommersielle maglev-tog, Shanghai Transrapid. Dette toget har vært i drift siden 2004 og topper 431 km/t på den drøyt 30 km lange turen ut til Pudong-flyplassen, når man tar toget til rett tid – deler av døgnet nøyer de seg nemlig med å kjøre i 300 km/t uten at det egentlig spiller særlig rolle for reisetiden.

Toget er laget som et demonstrasjonsprosjekt og visstnok ikke kommersielt lønnsomt, men hva gjør vel det for meg når jeg kunne betale CNY 80 for tur-retur flyplassen og dermed to turer opp i 431 km/t : – ) Selve togturen var dog egentlig ikke så spennende, visst kjente man akselerasjonen, men alt gikk relativt stille og rolig for seg, det eneste som merket var når toget ble lagt inn i en relativt brå sving, med mye dossering etter at det hadde bremset ned i ca 300 km/t like før vi ankom flyplassen. Der møtte vi også toget som gikk på det andre sporet og to tog som møter hver andre i 300+ km/t hver lager litt lyd!

Et par bilder av toget i det det kom inn på stasjonen i Longyang Road og rett før vi gikk ombord:

Toget kommer inn på Longyang Road-stasjon.

Toget står på Longyang Road-stasjon, klar for oss.

Tydelig at man fanger en del innsekter o.l. i disse hastighetene! Inne i toget var det, naturligvis, displayer som viste hvor fort toget gikk og jeg fikk tatt et bilde når vi var oppe i toppfart for vanlig drift. De har kjørt 501 km/t under testing, men nøyer seg med 431 km/t i noen få sekunder før de bremser ned igjen når toget går i normal trafikk.

*yummy* - 431 km/t er ganske fort!

På vei tilbake fra flyplassen satt jeg i første vogn, og under oppbremsingen gikk døra inn til førerrommet opp. Jeg vet ikke om jeg synes den stolen som co-piloten kunne sitte i ser veldig bra ut for 431 km/t, ei heller ble jeg helt overbevisst når jeg så skjøteledningen som lå på gulvet, men det gikk jo bra og alt fungerte, så jeg klager ikke!

Døra gikk opp under nedbremsing ...

More or less related posts:

This entry was posted in Travel and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Med Maglev-teknologi i 431 km/t i Shanghai!

 1. Bente says:

  Nå har vi lest gjennom alt – det ser jammen ut som du har det skikkelig gøy!

  Men kanskje litt lite shopping? 😉

  Kos deg videre!

 2. olekvi says:

  Ja. Har det veldig bra :-)

  Foreløbig så består shoppingen i én maglev-snurrebass, så ja, ganske dårlig med shopping.

  Får se om det ikke kan ta seg litt opp nå som jeg er tilbake i Beijing, og på siste hotel for turen – litt greiere nå når ikke alt må dras med rundt omkring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *