Shopping i Beijing

De to siste dagene har jeg gått rundt i en masse butikker og på markeder for å se på alt Beijing kan tilby meg for salg. Det er imponerende mye fint, rart, snodig og billig som selges, og for de som er glad i å kjøpe ting (de ikke trenger) så må dette være et supert sted!

Sjøl var det egentlig bare to ting jeg var på virkelig jakt etter, det ene var altså en drage og det andre var ei litt ok veske som har plass til en liten laptop. Begge deler er nå innkjøpt, med mer og mindre vellykket pruting – det viktigste for meg er dog ikke hvor mye billigere jeg kunne fått ting, men at jeg synes jeg har betalt en ok pris i forhold til varen jeg har fått.

Det finnes veldig mange steder å handle i Beijing, men jeg har vært på følgende steder i tillegg til tilfeldige butikker jeg har ramlet innom:

Silkemarkedet – Xuishui
T-banens linje 1 eller 5 til Guomao.

Her selges klær, smykker, suvernier og noe elektronikk, i tillegg er det selvsagt mulig å kjøpe silke og annet stoff, slik navnet tilsier.

Inne i bygget hersker det mer eller mindre kaos, litt avhengig av når på døgnet man er der, og dermed hvor mange andre handlende det er. Jeg synes det er utrolig slitsomt når alle vil selge deg noe hele tiden, og roper ut, drar deg i klærne og generelt gjør alt de kan for å vekke oppmerksomheten din, men det er mulig å finne fine ting til en billig penge her. Alt av “merkeklær” er fake, men mye av klærne virket til å ha helt ok kvalitet i hvert fall.

Perlemarkedet – Hong Qioa
T-banens linje 5 til Tiantan Dongmen.

Litt i samme stil som silkemarkedet hva gjelder utvalg, men med stort fokus på perler i tillegg til at man i kjelleren kan få kjøpt fisk, frosk og andre småkryp. Jeg styrte glatt unna! Ellers så er nivået på selgerene litt mindre pågående her enn på silkemarkedet, men fortsatt ganske slitsomt for den som ikke er vant med slik. Dragen min ble kjøpt her, og jeg syntes ikke jeg var sånn veldig hard til å prute, men prisen havnet på under 10% av opprinnelig forlangende, og slik tror jeg det er med stort sett alt som blir solgt der.

Yaxiu marked
T-banens linje 10 til Tuanjieh og deretter noen hundre meter vestover til fots, forbi et par andre kjøpesenter som selger merkeklær til samme priser som i Norge eller over.

Vesentlig roligere atmosfære enn både Silkemarkedet og Perlemarkedet og med omtrent samme utvalg. Jeg vil anbefale alle som bare har tid til / vil ta seg tid til ett (fake)markedsbesøk om å ta turen hit. Det eneste som trakk ned i forhold til de to overnevnte stedene var at det var langt mindre oversiktlig og mer rot.

Wangfujing marked.
T-banens linje 1 til Wangfujing og tar man rett utgang så er man direkte inne i Oriental Plaza Market.

I dette området er det veldig mange butikker. Ekstremt mange vil jeg vel si, noen av byggene tar det mange minutter bare å gå fra en ende til en annen selv uten å se på noe, og de har gjerne to, tre og fire etasjer. Utvalget er enormt, fra dyre Rolex-er lengst sør til billige kopier litt lenger nordvest, og ditto for merkeklær og annet.

Det er også mye matsalgt i dette området, så om man ikke skal handle noe er det verdt å ta en tur hit både for å se og for å kjøpe seg litt tradisjonell kinesisk mat eller snacks som en skorpion på pinne eller lignende.

Generelt så er det rart å se hvordan det kan eksistre så utrolig mange dyre og flotte butikker som for meg aldri ser ut til å selge noe som helst her i denne byen, men det er vel vi turister samt (ny)rike kinesere som gjør det mulig – jeg skjønner det dog ikke!
I samme bygg som hotellet jeg bor på nå, Holiday Inn Express Guangshun er det et slik senter, og da jeg så litt etter den tidligere omtalte veska der i går ettermiddag så var det brått fire ekspeditriser rundt meg som dro fram den ene veskemodellen etter den andre – det var nesten så jeg følte meg litt slem når jeg gikk uten å kjøpe noe, og det er mulig det er nettopp det de satser på : – )

Er du glad i shopping – dra til Kina!
Men for min del ble det bare en liten mulighet nå helt på slutten av en fantastisk tur med historie, teknologi og kultur som hovedingredinser. Imorgen setter jeg meg på flyet til Frankfurt og deretter hjem til Oslo – det frister egentlig ikke i det hele tatt akkurat nå.

More or less related posts:

This entry was posted in Travel and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *