Kina – ei oppsummering

Dessverre så er det slutt på ferien for denne gang, og jeg sitter på Terminal 3 ved Beijing International Airport. Terminal 3 er et imponerende skue, på lik linje med så mye annet her i Beijing – dessverre ligger tåka tett rundt terminalens gater slik at jeg bbare ser to til tre fly bortover rekka som egentlig burde være på ti til tolv. Kanskje er det nettopp tåka som er årsaken til at min flight, CA931 (LH2033) til Frankfurt, er forsinket? Foreløbig forventet avgang er 1530, ikke 1405 som det skulle vært. Godt jeg var ute i god tid : – )

Snodig nok er det ikke wlan-tilgang her utenom for China Mobile-kunder og deres venner; jeg finner i hvert fall ikke noen måte jeg kan få kjøpt tilgang for en time eller tre, men Spotify virker jo flott offline, og jeg skriver vel strengt tatt minst like bra uten distraksjon fra Internetts alle herligheter og uvesentligheter. Da passer det kanskje med en oppsummering av hva jeg mener er kjekt å vite som turist i Beijing og Shanghai, som så kan postes når jeg kommer hjem til Oslo.

Beijing

Transport

Offentlig transport er meget bra utbygd i Beijing og jeg brukte dette stort sett hele tiden, med unntak av et par taxiturer når den store sekken skulle være med over litt lengre distanser.

Det er lurt å kjøpe seg et Yikatong-kort, som er et påfyllbart rfid-kort som kan brukes på alle busser og t-bane-linjer i byen. Kortet koster CNY 20 i depositum, og kjøpes i billettlukene f.eks på en t-bane-stasjon. Deretter kan det fylles i de samme lukene, eller i automater som er tydeligmerket med “charge”. Husk at dette kortet aldri skal stikkes inn i billettautomatene ved gatene, men bare legges nedtil. Kjøper du derimot enkeltbilletter skal disse først legges nedtil ved påstigning, også inn i automaten ved avstigning – på denne måten blir alle engangsbilletter samlet inn og gjenbrukt.

T-bane og buss i Bejing er veldig billig. T-banen koster CNY 2 med ubegrenset antall overganger, og buss fra 0.8 CNY og oppover. Merk at du på en del bussruter må trekke kortet både ved påstigning og avstigning. Glemmer du det siste så blir kortet “invalid” – et triks for å få det brukbart igjen da er å legge det på innsiden av en gate du egentlig skal gå inn gjennom. Da trekker systemet automatisk “makspris” som er noen yuan, og vips virker kortet fint igjen.

Til og fra flyplassen er det veldig enkelt å ta Airport Express – koster CNY 38 hver vei og det kan også betales med samme kort.

Taxi er også billig, men vær oppmerksom på at omtrent ingen taxisjåfører snakker engelsk, og det kan være litt vanskelig å forklare hvor du skal. Jeg tok taxi bare noen få ganger og benyttet meg da av et kart som jeg hadde krysset av hvor jeg ville – det gikk bra, men regn med å måtte være litt kreativ, og følg litt med på hvor dere kjører i tillfelle det har blitt noen misforståelser. På enkelte tider av døgnet er trafikken ganske ille og det kan derfor gå ganske tregt i en (taxi)bil. Verdt å nevne er også at dte virker som nesten alt er lov i trafikken, og man bør ikke ha et alt for dårlig hjerte når man setter seg inn i en taxi – jeg har dog knapt sett en eneste trafikkulykke, så jeg tror det er relativt trygt selv om det ikke alltid virker slik.

Skal man ut av byen, for eksempel til Badaling eller Tianjin, så er tog å anbefale. Det er relativt rimelig, veldig komfortabelt og raskt.

OBS: Som fotgjenger har du / må ha vikeplikt for biler selv om du går på grønn mann eller i et fotgjengerfelt uten lysregulering. Se deg alltid godt om, og husk at alle biler, busser og sykler svinger til høyre på rødt! Tenk også på at det ofte kommer sykler opp på høyresiden av bussen du er i ferd med å gå av!

Hotel
Jeg har bare bodd på to ulike hotel i Beijing, Redwall Hotel og Holiday Inn Express Guangshun. Begge to ligger i det lavere prissegmentet med en pris på rundt 200-250 kroner per natt når man booker og betaler på forhånd og jeg anbefaler begge to! Jeg har brukt hotels.com til alle mine hotelbestillinger de siste tre årene og er veldig fornøyd både med websiden, servicen og prisene deres.

Redwall Hotel ligger rett ved Den Forbudte by og har dermed et ypperlig utgangspunkt for å oppleve mye av det som ligger mer eller mindre i sentrum av Beijing by. T-banens linje 5 til Dongsi og deretter et par-tre kvartal til fots eller på en buss gjør at det er enkelt å komme til hotellet og det er enkelt å komme seg til alle deler av Beijing derfra. Hotellet har meget koslig betjening, og mange av dem snakker godt engelsk og yter bra service.
En del av rommene, mitt blant annet, har vinduer ut mot et relativt trafikert veikryss hvor sjåførene tuter dagen lang, men det fungerer jo om ikke annet som en effektiv vekkerklokke! Ellers er rommene rene, sengene harde (noe som er vanlig i Kina) og de har TV utelukkende med kinesiske kanaler. Internett via TP-kabel på rommet er inkludert i prisen.
Det er to matsteder på hotellet, en kinesisk restaurant og en “western bar”. Førstnevnte serverte helt ok mat, men stedet så veldig shabby ut med møkkete duker og smågretten betjening. Western-baren hadde derimot ypperlig service, mindre spennenede, men god mat og veldig godt lokalt øl. Prøv porteren der om du har muligheten!

Holiday Inn ExpressGuangshun ligger utenfor Beijing sentrum, oppe ved femte ringvei. Det er litt langt å gå til t-banen fra hotellet, men til gjengjeld er det veldig mange busser som stopper rett utenfor hotellet. Disse bussene kan man enten ta direkte dit man skal, eller man kan ta f.eks buss 117 til Beiyuanlu North på t-banens linje 5. Dette hotellet har frokost inkludert i alle reservasjoner. Frokosten består stort sett av kinesiske retter og er helt ok, ikke noe mer. I samme bygg som hotellet er det et relativt stort kjøpesenter og det er også en meget fin sjømat-restaurant der. Hotellet har veldig fine, rene og praktiske rom med det fineste hotel-badet jeg har sett noen gang – beligenheten gjør altså at man får veldig mye annet for pengene her! Også her er det Internett levert via TP-kabel inkludert i romprisen og tv-en har diverse internasjonale kanaler som CNN. (jeg sjekket i grunn aldri noe mer)

Ting å se
Den forbudte by
Den kinesiske mur
Himmelens tempel
Sommerpalasset
osv osv osv

Beijing er en super by for turister hvor man føler seg trygg!

Shanghai

Transport
T-banesystemet er godt utbygd og greit å bruke. Med Shanghai Public Transprortation-kort fungerer det på samme måte som i Beijing, men prisene er vesentlig høyere og er avhengige av hvor langt du reiser og flere av stasjonene hvor det er overgang har veldig lang avstand mellom de ulike linjene, f.eks på People’s Square.

Det samme kortet gjelder også for betaling på buss og taxi, men jeg opplevde at taxisjåføren nektet å ta betalt med kortet, da skal man visstnok kunne kreve gratisreise, men jeg la ikke velidg mye innsats i det. Taxi er nemlig priset omtrent som i Beijing, og siden buss og t-bane er vesentlig dyrere, samtidig med at trafikken i Shanghai stort sett flyter greit, så kan det være smart å benytte taxi en del – også her er det viktig at du enten har et godt kart du kan vise hvor du vil på, eller har adressen til destinasjonen skrevet ned på kinesisk..

Hotel

Jeg hadde egentlig planer om å tilbringe alle nettene på ett hotell i Shanghai, men slik ble det ikke.

Rayfont Shanghai Xuhui Hotel er litt utenfor sentrum. Det er relativt greit å komme seg hit med t-bane eller buss, men taxi kan anbefales om du har mye å bære da det er et stykke til nærmeste busstopp. Det er mulig jeg har uheldig, men guttevalpen i resepsjonen som tok i mot meg fant ikke reservasjonen min, og han nektet å snakke med Hotels.com sin helpdek for å rydde opp i dette – det hele var tydlig kun min feil, og det at han snakket veldig begrenset med engelsk gjorde ikke saken noe bedre. Jeg ble bare ei natt, som kostet meg noe mer enn jeg hadde tenkt, men hotellet var bra det bare man fikk seg et rom. Rommet inkluderte internett-tilgang og tv med blant annet CNN og BBC etter hva jeg husker. Hotellet anbefales om du er sikker på at reservasjonen er i orden ….

City Hotel Shanghai ligger i nærheten av buisiness-strøket og var helt greit, spesielt med tanke på pris og beliggenhet. Grei tilgang med t-banens linje 1 til South Shaanxi Road eller linje 2 til West Nanjing Road og meget koslig betjening som ga god service. Hotellet har flere restauranter, svømmebasseng og alt hva man kan ønske seg utenom gratis internett-tilgang. Denne kostet CNY 0.8 per minutt, med makspris på CNY 100 per dag – merkelig dyrt, men ellers et hotell som helt klart anbefales. Er du mann går du for en Cowboy Steak på biffhuset i 5. etasje – er du litt mindre tøff, som meg, så går du for Cowgirl Steak!

Generelt

Mat

Man får kjøpt mat overalt! Tradisjonell kinesisk mat serveres fra gatehjørner og kiosker smat naturligvis fra rimelig og dyre restauranter. Min erfaring er at det langt fra alltid er noen sammenheng mellom pris og kvalitet. Prisen ser stort sett ut til å være styrt av beliggenhet og renome, noe som vel er ganske vanlig i de fleste steder. De beste middagene havnet på godt under CNY 100 for én person inkludert drikke, ofte nærmere CNY 50. Mnage steder har menyer kun på kinesisk, og det er tidvis en utfordring å vite hva man skal bestille, men det gjør jo det hele ekstra spennende!

Om man ikke vil ha kinesisk mat så er de store kjedene som Pizza Hut, McDonalds, Burger King og KFC godt representert og de servere det vanlige med enkelte kinesiske varianter. Maten her er veldig billlig, type CNY 25 for en stor KFC-meal, og kan jo være greit nok innimellom – maten serveres meget raskt og betjeningen som ikke snakker engelsk er relativt enkle å kommunisere med v.h.a pek og nikk-metoden : – )

Valuta og kortbrukt

Valutaen i Kina er Yuan, forkortet CNY eller RMB. En CNY er ca NOK 0.8, slik at det er relativt greit å se hva ting koster sammenlignet med priser man er vant med.
En del butikker tar de vanligste kredittkortene som VISA og Mastercard, men cash er som regel det greieste og i både Beijing og Shanghai finnes det nå minibanker stor sett overalt. Vær oppmerksom på at mange av disse er inne i “24 hour banking”-lokaler. Som vanlig gjelder det å bruke sunn fornuft når man benytter kort, men sjansen for å bli svindlet er neppe større enn hjemme – snarere tvert i mot.

Priser

Mye er billig, men langt fra alt. En del steder, spesielt på markedene, er det lagt opp til heftig pruting og her bør man ikke være redd for å fornærme selgerene. I vanlige butikker derimot er prisene vanligvis satt på forhånd, og man ser ikke folk stå og diskutere prisen på melk.

Telefoni

Det er lett å få kjøpt kontantkort både for mobil og for bruk til langdistansetelefoni, men enda enklere og billigere er det å bruke f.eks Skype eller en annen IP-teleofnileverandør som selger muligheten for å ringe ut fra PC, gitt at du har med din egen PC i hvert fall. Jeg har brukt Skype-out flere ganger for å si “hei” til folk hjemme, og det har fungert utmerket fra alle lokasjoner jeg har testet.

Internett

“The great firewall of China” blokkerer en god del nettsteder, f.eks Facebook, Twitter, diverse Google-tjenester osv. For normal nettbruk tror jeg ikke man merker så veldig mye, men jeg benyttet meg av en ssh-tunnell ut for all min webtrafikk, slik at jeg slapp å tenke noe mer på det. De stopper nemlig ikke ssh.

Det er 230V 50Hz i Kina, men pluggen for strøm er ulik den vi har i Norge så du trenger en adapter – jeg har en denne fra Clas Ohlson.

Og apropos strøm så anbefaler jeg alle som kjører linux å ta en titt på Powertop, etter å ha fulgt dens hint i tillegg til mine egen ideer lever nå laptopen min, en Lenovo X61T med Ubuntu 9.04, over 7 timer på ett batteri ved snill (Gnome + Spotify + vim for øyeblikket) bruk – det vil si rundt 10W forbruk til enhver tid.

More or less related posts:

This entry was posted in Travel and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *