Enslig og ensom er to forskjellige ting

Tradisjonen tror skriver alle avisene om hvor forferdelig høytider, og da spesielt jul er for alle enslige, som blir sittende i de stusslige husene og leilighetene sine, helt for seg sjøl, uten noen i hele verden som bryr seg.

Hva er det media ønsker med denne ensidige fokuseringen på at enslige har det så forferdelig, og at alle enslige enten er eller burde føle seg ensomme?

A4-menneskene trenger åpenbart stadige bekreftelser og klapp på ryggen, som forteller dem at det er de som er normalen, det er de som vet hvordan dette skal gjøres der de sitter, med ribbefett og akevitt halvveis opp i halsen, og jatter med journalistene og tror at de har svaret på alt, også hvordan høytiden skal feires.

Det er sikkert fint å sitte der i sin egen idylliske verden, men jeg hadde faktisk trodd at flere var skarpere enn som så, at flere av dere hadde forståelse for at ulike personer har ulike behov og ønsker, at det som er ei flott julefeiring for deg og din familie ikke nødvendigvis passer alle andre, men nei. A4-menneskene har gjennom flere generasjoner helt tydelig utviklet en helt utrolig evne til å se på seg selv som suverene og den eneste rette vei, og det synes jeg er trist både for dem og for oss andre.

Opptredenen er skremmende lik den vi finner blant religiøse fanatikere, riktignok uten bomber, men med en haug misjonærer, hellig overbevist om at de har rett fordi de har lest, lært gjennom oppvekst og fått det fortalt, ikke fordi de selv har forsøkt å tenke på hva som er bra for ulike personer.
At en type feiring av jul, eller annen høytid, passer for deg, familien og alle vennene dine, betyr ikke nødvendigvis at den gjør det for alle andre! Respekter at vi er ulike; tenk gjerne at hun som helst vil være alene også julekvelden er spesiell, men ikke døm og si at hun gjør feil!

For ordens skyld; det er mange enslige som føler seg ensomme, spesielt nå i jula, og det er supert at det finnes tilbud for disse personene, det være seg telefonhjelp, felles feiring av julekvelden med andre enslige eller hos familie. Jeg har altså ikke noe i mot slike tiltak, tvert i mot, jeg sier bare at det ikke er slik at folk trenger slike tiltak bare fordi de er enslige, det finnes nemlig mange enslige som synes det å være for seg selv er helt flott, som synes at julekvelden er en minst like bra dag som alle de 364 andre i året å være alene på, og da må da vel det være lov?

Det jeg reagerer på er at A4-menneskene, i sin familiære rus på selvgodhet og nærvær med andre, dikterer at det er feil å være for seg selv, og spesielt i forbindelse med julefeiring.

Enslig og ensom er to helt forskjellige ting, de som ikke forstår det bør diskvalifiseres fra å ytre sine meninger neste jul!

God jul og godt nytt år!

(og før noen spør; jeg er enslig og har feiret de tre første dagene av jula med familien min før jeg nå er tilbake hjemme hos meg sjøl – det er faktisk flere av oss som har muligheter, er i stand til å tenke, kombinere og se på det å være for seg sjøl som noe positivt, ikke negativt slik A4-menneskene gjør)

More or less related posts:

This entry was posted in Misc and tagged , , , . Bookmark the permalink.

25 Responses to Enslig og ensom er to forskjellige ting

 1. Magne Godberg says:

  Lagt ut en lenk til bloggen din på Leserens VG.

 2. Tor Solberg says:

  Et herlig innlegg som jeg bare kan underskrive på! Jeg var enslig i nesten 14 år før jeg giftet med igjen i 2004. I disse årene trivdes jeg utmerket med mitt eget selskap fra tid til annen, og satt ikke gråtkvalt og syntes synd på meg selv på julekvelden. Tvert i mot laget jeg det koselig med litt god mat, et glass eller to go slappet av. Men – som du også sier, du ble lut lei alle de i omgangskretsen/familien som var sjokkert og absolutt skulle synes “synd på deg”, ikke sant? Og enda mer alle disse artiklene om enslige i julen osv. Så takk for at du satte ord på det mange enslige nettopp tenker!

 3. Nikolai says:

  Den vanligste unnskyldning til ensomme er nettopp “jeg er enslig, ikke ensom”. Hvorfor er det så ille å innrømme at man er ensom? Svært mange er det, men de vil ikke være det. Men hvorfor er det allikevel så ille å innrømme det? Man bortforklarer med de tåpligste unnskyldninger. Ingen vil være aleine, sånn er det.

 4. Er'e mulig! says:

  Det heter: “Ikke alle er…”

  Selv ikke nordmenn behersker sitt eget morsmål, og spesielt i disse juletider er dette høyst graverende. Å si “Alle er ikke…” er det samme som å si at “Ingen er…”
  Andre eksempler: “Alle er ikke enige…” Det er det samme som å si at “Ingen var enige”. (Dette kanskje den oftest begåtte feilen).
  Mvh
  Lektoren

 5. olekvi says:

  Nikolai:

  Hvordan kan du vite at “ingen vil være aleine”? Er det ikke veldig vanskelig å vite hva alle andre tenker og føler?

  Lektoren:

  Antar du refererer til teksten som VGNett har skrevet i linken sin?
  Det er noe du må ta opp med dem, for jeg har ikke gjort noe annet å skrive denne postingen her på bloggen min, som så har blitt plukket opp av andre.

 6. Veronica says:

  Jeg valgte å være alene i år. Jeg har også skriv litt om dette her : http://brodristerenskontor.wordpress.com/2010/12/25/min-kyniske-lille-julesak/

 7. Linda Haga says:

  Flott skrevet :-)

 8. Gunn Marie says:

  Takk skal du ha for et godt innlegg. Jeg blir år etter år til tider provosert over å bli sykeliggjort og stakkarliggjort fordi om jeg velger å holde selskap med bare meg selv på dager som julaften og nyttårsaften. Nå er jeg blant de heldige som har valgmuligheter når det kommer til hvor mange jeg vil omgås til ulike tider. Dermed kan jeg med hånden på hjertet si at jeg ikke sitter i en mørk krok og føler meg ensom.

  Faktisk kan ensomhetsfølelsen være mye større sammen med mange mennesker, særlig hvis jeg er sammen med mer perifere bekjentskaper, for ikke å snakke om de gangene jeg ga etter og tok imot invitasjoner fra folk som syntes de måtte.

  Jeg vet også at det er mange som sitter i forskjellige juleselskaper og verker og helst bare vil hjem til seg selv, men som likevel befinner seg i dette selskapet pga det sosiale presset som oppstår, godt hjulpet av avisenes hang til å påpeke hvor ensomme alle enslige er.

  Selvfølgelig er det viktig å tenke på andre i disse dager, men jeg vil likevel oppfordre oss alle til å tenke på våre medmennesker ikke bare mellom jul og nyttår, men også mellom nyttår og jul.

 9. Tove says:

  Flott innlegg her jeg bare må svare på.Er det livsfarlig og være alene/ensom i høytidene,nei og atter nei mener jeg.Avisene slår opp hvilke lidelser det er og være ensom og alene i høytider,dette er groteskt,vi som faktisk SELV ønsker en alene høytid blir fremstått som stakkarslige krek.Sannheten er vi er forskjellige mennesker med forskjellige behov,og en høytid alene kan være den rene nytelse,uten mas,kjas,skravlete familie medlemmer man ser kansje 1 gang i året,resten av året gir vi blaffen.Gunn Marie har også ett flott innlegg,jeg også blir skikkelig provosert,jeg har kost meg i fredens navn med hunden min alene,uten panikk for ensomhet,som avisene må henge ut de stakkars ensomme.På tide avisene skriver om de som faktisk nyter høytidene alene.Det er nemlig ikke farlig og være ensom og alene,vi velger dette selv.

 10. frk fryd says:

  Det var som jeg skulle skrevet alt selv!!:-) Har flere ganger følt meg ensom etter påtvungne venninnetreff og andre sosiale sammenhenger med overfladiske mennesker, d er godt med den nærmeste familien eller gode venninner, men spar meg for at det er ensomt å være aleina, d er bare deili om man trives i eget selskap.De som ikke gjør det, har en vei å gå og jeg føler meg heldig sånn sett!!…jeg er et omsorgsfullt menneske som gir mye av meg sjøl i sosiale sammenhenger,men d betyr ikke at jeg ikke liker mitt eget selskap, tvert imot er d godt å dyrke seg selv litt åsså innimellom og jeg gir blaffen i hvor mange kafetreff jeg går glipp av eller hvor jeg bir rangert på trendstigen…

 11. Anna says:

  Jeg har ikke noe særlig behov for å være med folk. Jeg har gode venner som jeg ser når jeg vil, og er ellers i ett tett miljø på universitetet og jobben. Jeg bor alene, og synest det er helt fantastisk å få være helt i fred i dagesvis.

  Den verste tiden er høgtidene. Da reiser jeg hjem til bygda og blir påtvunget invitasjoner til selskap med folk som bare snakker om barna og hestene sine, to ting jeg ikke kunne bry meg mindre om. De kjenner ikke meg, så jeg har absolutt ingen glede av å være med dem. Men likevel er det jeg som er “freaken” i følge de sosiale normene i samfunnet, men det er greit det, jeg bryr meg ikke.

 12. Julia Barnløs says:

  Applaus for disse ord !!:-) Og denne A4-propagandaen er i slekt med stakkarsliggjøringen av folk som ikke har satt barn til verden.: “Bare vent til du får barn,så skjønner du nok ….blablabla ditten og datten”.
  Merry Xmas.

 13. Rigmor says:

  “Å være alene er ikke synonymt med ensomhet. For ensomheten er størst sammen med mennesker man ikke når”

 14. Julia Barnløs says:

  Samfunnet har den ultimate stigmatiseringen på plass ved å hevde at dersom man helst vil være alene,ja da har vi diagnoser som asperger,asosiale personlighetstrekk osv osv..naturlig variasjon er en del av naturen ,men ikke av menneskenaturen?…pussig ,men bare å blåse av og gi f..særlig når man ser hvordan A4-erne nærmest blir helt hjelpeløse dersom de ufrivillig havner i en knipe alene uten mobiltelefon…det rene inferno for et slikt flokkdyr…hehe,stakkarer.

 15. Liz Barnfri says:

  Til Julia Barnløs – jeg er helt enig med deg (og bloggeieren), og FYI; så kan vi kalle oss barnFRIe. For vi mangler jo ingenting, men vi er frie fra noe vi ikke vil ha. :)

 16. Burre says:

  Jeg er selv frivillig enslig , pga jobb og studier. Har rett og slett ikke tid til å bruke på noen andre. Jeg har vært tilfreds med denne situasjonen i nesten 10 år.
  Men jeg reagerer på disse som hele tiden skal skrike ut om hvor kult det er å være enslig. Hvorfor har dere et slikt behov for å utbasunere dette hele tiden?
  Jeg leser disse kommentarene og ser tom (u)frivillig barnløshet blir trukket inni dette… Hmmm…
  Men samtidig må jeg si at jeg ser frem til å bli ferdig. Finne en flott jente jeg kan dele livet med , stifte familie og se en ny generasjon vokse opp.

 17. Monica says:

  takk for innlegget. må bare si at sånn er det med mange ting..for min del har det handlet mest om det å få barn. Jeg ønsker ikke barn, og har fått mye pes for det. Er så lei av at det liksom må være egoisme eller andre negative ting som skal være “årsaksforklarende”, har man ikke en fri vilje og evne til å ta slike avgjørelser på egen hånd når man er passert de 30? det er det underliggende maset mellom linjene som er verst. det som du er inne på, at noen har definert en normal. jeg får høre at bare vent, du skal nok se..osv. kan ikke folk være litt mindre opptatt av hvordan alle andre ikke passer inn i normalen, og heller sette pris på at ikke alle er like?

  har vi mistet evnen til annet enn å se svart-hvitt på ting? tror det er mange gamle fordommer som ligger i folk – folk skal liksom være så åpne, men trenden er at man lukker seg inn i sin egen boble med denne normalen. slik blir også folk ensomme, man er ikke en del av boblen og blir redd for å bli stående aleine. kan ikke folk bare være litt mer inkluderende? istedenfor å skape normaler som gjør at noen faller utenfor?

  ingen er like, selv om det later til at folk har en desperat trang til å være det. er vi så redd for å stå alene? jeg mener alle til syvende og sist er alene her i verden, uansett hva vi forsøker å fylle livet vårt med. et tomrom fins, jeg har akseptert det for hva jeg tror det er – man vil ha en mening med livet, men jeg forsøker ikke å fylle det med ulike ting, bare kjenner på det iblant og tenker at sånn er det å ikke vite alt.

  alene er man sterk, men i et åpent og inkluderende fellesskap hadde man hatt det så mye bedre.

 18. Nina says:

  Hei!
  Jeg er enig med alt som er skrevet her inne. Jeg er også alene men jeg har 2 voksne barn. Jeg har vært skilt i ca. 10 år og det at jeg ikke har funnet meg en ny mann er vist ganske rart. Jeg har ikke funnet noen jeg kunne tenke meg å tilbringe livet sammen med, og jeg trives også veldig godta alene. Det å kunne låse meg inn etter jobben og slappe av helt for meg selv er herlig! Er i familiebesøk i julen og setter pris på det men synes det er deilig å kunne reise hjem til meg selv etterpå. Istedenfor å få panikk for at jeg ikke finner noen å tilbringe livet sammen med, er det nesten sånn at jeg får en slags redsel over å tenke på at jeg vher dag skal hjem til en mann og også tilbringe hele helgen og ferier sammen med ham! Ikke for snakke om sengen min!. Ikke misforstå jeg liker nærhet og sex også men akkurat nå, og sånn har jeg følt det veldig lenge, kan jeg ikke forestille meg at jeg kan bli så forelsket i en mann at jeg vil tilbringe all min fritid sammen med ham.

 19. Hymer says:

  “Enslig og ensom er to helt forskjellige ting…”
  Det er så sant! Sett fra den andre synsvinkelen er dette også gjeldende. Det er fullt mulig å være ensom uten å være enslig.
  Jeg er selv gift og har 3 barn, men er veldig ensom da jeg har absolutt ingen venner utenom kjernefamilien min.

 20. Lise Olsen says:

  Et herlig innlegg. Ensom i julen? Det fokuseres på julen, og stakk ars de enslige. Det finnes flere dager mellom nyttår og jul, enn jul og nyttår. Så hvorfor settes det bare fokus på julen? Hva med mandagene i januar, fredagene i februar osv. Mange dager å velge i mellom. Synd på oss, så langt i fra, det kan være det at vi er ærlige og tørr det mange ikke tørr tenke på en gang. Så la oss feire jul, mandager, fredager og søndager slik vi vil.

 21. Bjørn Barstad says:

  skjønner ikke problemet. Mange foretrekker å være alene. Og som fet ble skrevet å få feire jula som de vil. De som føler sånn omsorg for de ensomme enslige kaqn jo invitere dem hjem. Eller er ikke nestgekjærligheten med i bildet. Det som er trist er medias hausing av noe som oprinnelig skulle være enkel feiring. Nu går det over alle støvelskafter. Jeg for min del har ikke spist kjøtt i jula bare fisk og det blir fisk i da og. kjøttet venter jeg med for det må jo spises det og. jeg har ikke hatt julestri. ikke hatt julehandel. ikke fått julegaver ikke gitt noen. Har ikke juletre. Alt er frivillig ikke for at jeg ikke har råd til det men vill ikke være med på galskapen. Jeg er enslig men ikke ensom og har det bra. :))

 22. Magnus says:

  Bodd alene siden 2005 og trives m d, stort hus. 2 biler og d j trenger. Voksen datter på 19 som går på skole ett stykke unna. Tilbringer julaften, 2. juledag, 30. desember m familie. Nyttårsaften r j bedt til venner. De andre dagene MÅ j ha for mg selv!Synes d r perfekt å kunne veksle mellom familie/venner og være alene. Tror nok mange av de enslige har d på denne måten. Så lenge en har familie og venner, tror j d r få som føler seg ensomme. Alenetiden blir rett og slett deilig!

 23. brita says:

  At mediene fokuserer på ensomhet i jula synes jeg i det store og hele er positivt. For det er sånn fokus på familiekos tec. i jula, og det finnes faktisk endel der ute som er ensomme. Og det er liksom tabu og være det idag.
  Det er heller de menneskene rundt en til daglig som nekter og innse at noen faktisk kan trives i eget selskap som er problemet. Lever man ikke det livet soom passer inn i deres verdensbilde er man feil. Single er selvsagt ikke det samme som å være ensom, det fint an å være det blant endre mennesker også. Jeg trives godt i eget selskap, men har også kjent på ensomhetsfølelsen iblant, det må være lov.

 24. Torgeir H says:

  ” Ingen vil være aleine, sånn er det.”.. Nicolai, der tar du feil. Veldig feil.
  Jeg hater andre mennesker.. Jeg krever å være alene når jeg ønsker det. Jeg er 36 og har vært “alene” i 14 år allerede… joda syk gubbe tenker sikkert mange… vel det er mitt valg.. Jeg synes familier er egoistiske, at vi mennesker er slemme og generelt at det er my galt med mennesker… derfor isolerer jeg meg så mye jeg kan… og trives med det… ikke helt A4. 😉
  Godt innlegg Ole B… likte også fighten din med aftenposten.. eller reklameposten som noen kaller det.. Jeg måtte ta fysisk tak i budene som kom med avisene. I tillegg påpekte jeg ovenfor aftenposten at de som jobbet som bud, var langt under lovlig aldersgrense. Det Stoppet da…. Har tatt tak i alle bud, da jeg var plaget med mengder med rteklame… Nå får jeg ikke post lenger (ååå du lykke ;). Godt nytt år .. (feires best uten mennesker tilstede)
  TH

 25. Kari says:

  I veldig mange år var jeg enslig fordi jeg ikke hadde truffet en jeg ønsket eller kunne være sammen med. Jeg har alltid ment at det er bedre å leve alene enn å leve sammen med noen man ikke er oppriktig glad i. Nå har jeg den kjæresten jeg skal ha, men han og jeg bor i hvert vårt hjem av flere praktiske grunner. Jeg har en venninne som stadig må pirke i dette og forsøke å skape ubehagelige tanker hos meg. I hennes hode “satser” man på et forhold kun hvis man bor sammen. Så mitt forhold, som nå er ti år gammelt og veldig sterkt, er altså ikke det samme som å satse på kjærligheten. Tålegrensen min er ganske kjørt når det gjelder å sitte uten å ta til motmæle, mot en så fordomsfull og ganske stygg måte å diskvalifisere mine valg i livet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *